WONGEMA

openingstijden: ma-vr op aanvraag, za en zo van 10-17 uur

openingstijden: ma-vr op aanvraag, za en zo van 10-17 uur

Vrijwilligers

Algemeen

Wongema maken we samen. We zijn geen commercieel bedrijf, maar een vereniging – een gemeenschap waar iedereen welkom is. Op de meeste dagen maken we bij Wongema geen winst. Onze vrijwilligers zijn daarom essentieel. We zijn heel dankbaar dat zo’n geïnspireerde, betrokken groep vrijwilligers verbonden is aan Wongema! Inschrijven als vrijwilliger doe je via wongema.nl/inschrijven.

Hieronder wat meer informatie over vrijwilligerswerk in Wongema. 

Uitgangspunten

Voor alle mensen die als vrijwilliger werken bij Wongema geldt het volgende.

 • Als je ten minste vier keer per jaar in Wongema werkt, krijg je van ons een strippenkaart cadeau van 10 gratis drankjes voor wanneer je als gast bij Wongema langskomt. 
 • Je hebt geen eindverantwoordelijkheid, die ligt bij de kok of herbergier van dienst.  Die persoon krijgt daar een niet-commerciële vergoeding voor. 
 • Voor vrijwilligers geldt: de meeste dagen hebben we geen vrijwilligersvergoeding. Wanneer dat anders is, vermelden we dat en krijg je de wettelijk toegestane maximale vergoeding: €5,50 per uur. Je mag maximaal €210 per maand en €2100 per jaar aan vrijwilligersvergoeding uitbetaald krijgen. We betalen dit via de bank uit. 
 • Je werkt maximaal 5 uur aaneengesloten, tenzij anders overeengekomen. Als je rondom een maaltijd werkt zorgen we dat er ook eten voor jou is. Je krijgt ook maximaal twee drankjes op kosten van Wongema na werk. 
 • Je reiskosten mag je altijd bij ons declareren. We hebben hier een declaratieformulier voor. 
 • Als je verschillende dagen achter elkaar werkt en van verder komt, kan je logeren in Wongema of op een plek in het dorp.
 • We zorgen ervoor dat je bij elke taak goed ingewerkt wordt en een goede uitleg krijgt wat er van je verwacht wordt. 

Er zijn verschillende taken waarvoor we met vrijwilligers werken – hieronder een korte beschrijving:

 • Keukenhulp

Als keukenhulp help je met het doen van de afwas, het voorbereiden van een maaltijd (snijden, schillen, wassen), schoonmaken en schoonhouden van de keuken en het klaarmaken van het buffet of dekken van de tafel. 

 • Hulpherbergier 

Als hulpherbergier ben je een dag of dagdeel in Wongema, omdat het nu eenmaal leuker en handiger is om samen in Wongema te zijn. Zo leren we elkaar ook nog eens een beetje beter kennen! Taken die je bijvoorbeeld kunt verwachten: drankjes schenken, tafels schoonmaken, helpen in de huishouding en keuken en natuurlijk gasten te woord staan. Ook komen er mensen inchecken voor het hotel en reken je af met gasten. 

 • Huishouding

Als hulp in de huishouding help je Belinda of de herbergier van dienst met stofzuigen, bedden opmaken, de was opvouwen, wc’s schoonmaken en een doekje door de zaak halen. 

 • Bar

Achter de bar zet je koffie, schenk je drankjes in en help je de kok of herbergier van dienst. 

 • Koffieschenker

Als koffieschenker zetten we je in voor een evenement (bruiloft, begrafenis) waarbij in korte tijd veel koffie geschonken moet worden. 

 • Ontbijtdienst (van 7 tot 11 uur)

Als ontbijtvrijwilliger help je ons door het ontbijt te verzorgen. Op sommige drukke dagen is het fijn als we niet te vroeg hoeven te beginnen met de werkzaamheden en iemand anders het ontbijt verzorgt. Je zet het buffet volgens duidelijke instructie klaar en ruimt na het ontbijt het buffet af (incl. stofzuigen rondom het buffet) en doet de afwas van het ontbijt. De stoelen om de buffettafel zet je ook terug. 

 • Klusser

Om het pand in goede staat te houden, hebben we meerdere klusdagen (vaak in het weekend) per jaar. Ben je handig (of word je graag handig)? Geef je dan hiervoor op, dan kom je in een appgroep waarin we communiceren over de data voor de klusweekends. We hebben ten minste twee klusmomenten per jaar. Eén rond april, en één rond november. 

 • Overig

Misschien wil jij wel ergens bij helpen wat we helemaal niet genoemd hebben. Laat het ons weten! 

NB: dit document kan natuurlijk altijd aangepast worden. Dus heb je een op- of aanmerking of aanvulling: stuur ons een mail naar vrijwilligers@wongema.nl 

14 juli
t/m 31 augustus
Het leukste vakantiepension van Nederland opent haar deuren. Zeven zonnige weken is Wongema non-stop open voor slapers, eters,.....
23 juli
Wie heeft er niet ooit iets verzameld? Tijdens het Zomerpension maken we lokale verzamelingen zichtbaar. We gaan wekelijks.....
Aanvang: 14:00 uur
25 juli
Donderdag is filmavond tijdens het Zomerpension. Eerst eten we pizza, die we bestellen bij buurtpizzeria Willibrord, daarna vertonen.....
28 juli
Iedereen heeft wel een talent. Een liedje zingen, een dansje wagen, een verhaal vertellen, maar misschien ook wel.....
Aanvang: 15:00 uur

Wongema maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt.